PVN deklarācijā būs jāatšifrē darījumi virs 500 EUR

No 01.01.2017. pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijā būs jāatšifrē darījumi, kuru vērtība bez PVN pārsniedz 500 EUR. Līdz ar to tiks mainīta pašreizējā kārtība, kad jāatšifrē ir darījumi, kuru vērtība bez PVN pārsniedz 1430 EUR.

To paredz 28.06.2016. Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprinātie grozījumi MK noteikumos Nr.40 "Noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijām".Šobrīd MK noteikumos Nr.40 paredzēts, ka darījumi, kuru vērtība ir zemāka par 1430 EUR, PVN deklarācijās ir jānorāda kopējā summā ar kodu "T" vai "V".

Kā norādīts grozījumu projekta anotācijā, Valsts ieņēmumu dienests (VID), pārbaudot PVN deklarācijā un tās pielikumos deklarētos darījumus, kuru vērtība bez PVN nepārsniedz 1430 EUR, regulāri konstatē pārkāpumus, kas saistīti ar PVN izkrāpšanu no valsts budžeta, proti:


  1. priekšnodoklī kopējā darījumu vērtībā tiek iekļautas PVN summas par precēm un pakalpojumiem, kas nav saistīti ar konkrētā PVN maksātāja saimniecisko darbību (piemēram, par sadzīves tehniku, apģērbu un sporta preču iegādi, kafejnīcu un restorānu pakalpojumiem, un citām precēm personīgajam patēriņam);
  2. netiek ievēroti priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojumi (piemēram, vieglo automašīnu uzturēšanas izdevumi tiek nepamatoti atskaitīti pilnā apmērā);
  3. tiek deklarēti darījumi ar viltotiem rēķiniem (piemēram, pieprasot informāciju PVN maksātāja darījumu partnerim, tiek saņemta informācija, ka šādi darījumi ar minēto pārbaudāmo PVN maksātāju nav bijuši, rēķins izrakstīts citai personai vai šim darījumu partnerim vispār nav šāda čeka numura);
  4. veiktas manipulācijas ar čekiem par degvielas iegādi;
  5. darījumos ar kodu "V" tiek iekļauti arī PVN maksātājam nepiederošie iegādes dokumenti (piemēram, atlaižu karšu numuri, kas liecina par to, ka čeki var būt iegūti no citiem pircējiem);
  6. darījumos tiek izmantoti citu PVN maksātāju numuri;
PVN maksātāji ("buferuzņēmumi") PVN deklarācijās deklarē neatšifrētus darījumus lielos apmēros līdz vairākiem miljoniem eiro (piemēram, SIA "X" 2016.gada februāra PVN deklarācijas priekšnodokļa pielikumā deklarēja tikai darījumus zem 1430 EUR par summu 2,6 milj. eiro, 2016.gada marta PVN deklarācijas priekšnodokļa pielikumā – 2,1 milj. eiro), kurus pārbaudot, vairumā gadījumu tie ir nepamatoti vai fiktīvi.

VID, saņemot informāciju par priekšnodoklī deklarētajām summām un salīdzinot to ar darījumu partnera deklarētajām summām, konstatē, ka pilnā apmērā netiek uzrādīti ieņēmumi no darījumiem, līdz ar to budžetā netiek iemaksāts PVN no preču realizācijas un pakalpojumu sniegšanas. Samazinot slieksni, iegūtā informācija būs pārskatāmāka, pilnīgāka un labāk salīdzināma no abām pusēm – gan priekšnodokļa, gan preču realizācijas, kā arī pakalpojumu sniegšanas, norādīts anotācijā. 

Šie grozījumi piemērojami PVN deklarācijas un tās pielikumu aizpildīšanai un iesniegšanai, sākot ar 2017.gada (1.mēneša, 1.ceturkšņa) taksācijas periodu.