Nodokļu reforma

Atbalsta grozījumus PVN, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un azartspēļu nodokļa regulējumā


4. jūlijā Ministru kabinets (MK) nodokļu reformas ietvaros atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavotos grozījumus Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļu likumā, Pievienotās vērtības nodokļa likumā un likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli”. Nodokļu reforma konceptuāli ir apstiprināta, taču šobrīd norit aktīvs darbs pie nodokļu reformas pirmajā paketē iekļauto likumprojektu grozījumu apstiprināšanas.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļu likums paredz transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa samaksas kārtības maiņu no 2019. gada 1. janvāra, proti, nodokļa maksātājiem nodokli vairs nevajadzētu maksāt avansā par visu kalendāro gadu, kā līdz šim, bet nodokļa samaksa tiktu veikta par transportlīdzekļa ekspluatācijas periodu. Savukārt grozījumi likumprojektā paredz šādas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas kārtības maiņas atcelšanu, tādējādi veicinot plānotās nodokļu izmaiņas valstī, jo, mainot transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas kārtību, 2019. gadā veidotos šī nodokļa ieņēmumu samazinājums, radot negatīvu fiskālo ietekmi uz valsts budžetu 46,4 miljonu eiro apmērā.

Tāpat MK sēdē tika apstiprināti grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, kas paredz ieviest PVN apgriezto maksāšanas kārtību būvmateriālu, metālizstrādājumu, sadzīves tehnikas un spēļu konsoļu piegādēm, kā arī paskaidrot, ka minēto kārtību piemēro visiem būvniecības pakalpojumiem. Vienlaikus grozījumi likumprojektā paredz noteikt gada apgrozījuma slieksni 40 000 eiro apmērā (pašreiz 50 000 eiro), līdz kuram atļauts iekšzemes PVN maksātājam nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā. Tiek paredzēts, ka grozījumi PVN likumā stāsies spēkā 2018. gada 1. janvārī.

Savukārt jaunie grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli” paredz paaugstināt azartspēļu nodokļa likmi ruletei un kāršu un kauliņu  spēlei (par katru galdu) par kalendāro gadu no 18 000 eiro uz 23 400 eiro un paaugstināt azartspēļu nodokļa likmi videospēlēm un mehāniskajiem automātiem (par katra automāta katru spēles vietu) par kalendāro gadu no 3204 eiro uz 4164 eiro.

Kā jau iepriekš ziņots, nodokļu politikas reformas pamatmērķis ir veicināt konkurētspēju reģiona līmenī, iedzīvotāju motivāciju uzsākt uzņēmējdarbību un maksāt nodokļus, kā arī investēt uzņēmumu attīstībā.