Ierobežos UIN samazināšanu attiecībā uz reprezentatīvajiem automobiļiem

No nākamā gada tiks ierobežota uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) samazināšana attiecībā uz reprezentatīvajiem automobiļiem, paredz šodien Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā par UIN.

Iepriekš Finanšu ministrijā (FM) norādīja – ar likuma grozījumiem tiks novērsta situācija, ka vieglie automobiļi, kuri pēc ekonomiskās būtības ir uzskatāmi par reprezentatīviem automobiļiem un neveic kravu pārvadājumus, tiek klasificēti par kravas automobiļiem ar mērķi samazināt ar UIN apliekamo ienākumu.

Turpmāk par reprezentatīvu automobili būs uzskatāms arī kravas automobilis ar pilnu masu līdz 3000 kilogramiem, ja tā vērtība bez pievienotās vērtības nodokļa pārsniedz 50 000 eiro un tas ir klasificēts par kravas automobili, bet pēc būtības ir vieglais automobilis.

Tāpat likuma grozījumos noteikts, ka taksācijas periodā pirmstaksācijas periodu zaudējumus ir tiesības segt par summu, kas nepārsniedz 75% no ienākuma, kas apliekams ar UIN, pēc veiktās koriģēšanas.

Likums stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī.

2014.gadā tika pārklasificēti 597 vieglie automobiļi, kas, salīdzinot ar pārklasificētiem 157 vieglajiem automobiļiem 2010.gadā, ir pieaugums gandrīz četras reizes. Turklāt pēdējos trijos gados ir novērojama savdabīga tendence, ka aizvien vairāk tiek pārklasificēti jeb “pārreģistrēti” attiecīgajā gadā pirmo reizi reģistrētie vieglie automobiļi. 2014.gadā tika pārklasificēti 54 vieglie automobiļi, kuru pirmā reģistrācija bija 2014.gadā, un tie bija 9,05% no visiem pārklasificētajiem vieglajiem automobiļiem šajā gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, kad tika pārklasificēti tikai 0,76% no minētajā gadā pirmo reizi reģistrētajiem vieglajiem automobiļiem.

Visbiežāk pārklasificēto jauno vieglo automobiļu modelis 2014.gadā bija “Toyota Land Cruiser” – 41 no 54 transportlīdzekļiem jeb 76%.