Jaunus mikrouzņēmumus varēs veidot līdz nākamā gada jūnijam beigām.

Saeima pirmdien, 31.oktobrī, ārkārtas sēdē konceptuāli atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz, ka uzņēmējdarbības uzsācēji mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīmam varēs pieteikties līdz 2017.gada 30.jūnijam.

Likuma grozījumi rosināti, ņemot vērā, ka patlaban Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju un uzņēmējus pārstāvošām organizācijām izstrādā jaunu nodokļu režīmu uzņēmējdarbības uzsācējiem ar mazu ikgadēju apgrozījumu, lai paredzētu vienkāršotu grāmatvedības uzskaiti, deklarācijas iesniegšanu un nodokļu nomaksu, teikts likumprojekta anotācijā. Plānots, ka jaunais nodokļu režīms stāsies spēkā 2018.gadā.

Savukārt attiecībā uz esošajiem uzņēmumiem un saimnieciskās darbības veicējiem paredzēts, ka pieteikties mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas kārtībai no nākamā gada vairs nevarēs.

Ja mikrouzņēmums saimniecisko darbību vēlēsies turpināt, tam līdz 2018.gada 15.decembrim būs jāpārreģistrējas kādā no pastāvošajiem nodokļu maksāšanas režīmiem. Savukārt, ja tas nebūs izdarīts, tad līdzšinējais mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs atkarībā no juridiskās formas kļūs vai nu par uzņēmumu ienākuma vai arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju.

Rosinātie grozījumi arī paredz no Mikrouzņēmumu nodokļa likuma izslēgt normas, kas paredzēja no nākamā gada noteikt nozares, kurās uzņēmums nav tiesīgs kļūt un būt par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju.

Tāpat ar grozījumiem likumā plānots noteikt atbildību, ja mikrouzņēmums kavējis budžetā iemaksājamā mikrouzņēmumu nodokļa termiņu un samazinājis iemaksājamo apmēru. Soda naudu noteiks saskaņā ar nodokļu un nodevu likumu. Savukārt par ceturkšņa deklarācijas neiesniegšanu vai iesniegšanas kavējumu plānots piemērot Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto atbildību.