VID un biedrība LKASA ir uzsākusi darbu, lai jaunajām prasībām atbilstošie kases aparāti, hibrīda kases aparāti un kases sistēmas būtu savlaicīgi pieejamas tirgū, un komersantiem būtu iespējams ievērot MK noteikumos minētos lietošanas termiņus, informē VID.

MK noteikumiem Nr.95 atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem obligāti jāsāk ne vēlāk kā 01.01.2017. Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas sāk lietot ne vēlāk kā 01.01.2019.
Kā norāda LKASA('Latvijas Kases aparātu un sistēmu apkalpojošo dienestu, tirgotāju un ražotāju asociācija) pamatā ir apzinātas MK noteikumos Nr.96 ''Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība'' un MK noteikumos Nr.95 ''Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām'' (MK noteikumi Nr.95) iekļautās tiesību normas un ir atlicis precizēt vien dažas nianses. Tādēļ jau šobrīd ir uzsākts darbs pie jaunajām prasībām atbilstošu kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu projektēšanas un izstrādes, lai vistuvākajā laikā tiktu uzsākta to ražošana un arī ieviešana tirgū.LKASA un VID vienojās līdz 01.04.2016. izveidot kopīgu VID speciālistu un nozares ekspertu  darba grupu. Tajā būs pārstāvji gan no VID, gan LKASA. Darba grupā ir aicināti piedalīties arī pārstāvji no Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas, Latvijas kases aparātu un sistēmu apkalpojošo dienestu, tirgotāju un ražotāju asociācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras.

No 07.07.2014. VID un LKASA noslēdza vienošanos par sadarbību, lai sniegtu savstarpējas profesionālās konsultācijas un mazinātu kases aparātu un sistēmu apkalpošanas, tirdzniecības un ražošanas nozarē strādājošo komersantu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī sadarbotos priekšlikumu sagatavošanā grozījumiem normatīvajos aktos. Vienošanās ietvaros notika aktīva VID un LKASA ekspertu sadarbība jauno kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu tehnisko un lietošanas kārtību regulējošu tiesību normu izstrādes procesā. LKASA eksperti iesaistījās VID izstrādāto tiesību normu projektos izvērtēšanā un sniedza konkrētus priekšlikumus tehnisko un lietošanas prasību pilnveidošanai un to veiksmīgākai ieviešanai un realizācijai tirgū, piedāvājot izvērtēšanai tiesību normu redakcijas.