Atbalsta izmaiņas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā

Otrdien, 15. septembrī, Ministru kabineta (MK) sēdē tika izskatīta un atbalstīta iespēja paaugstināt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmes, ņemot vērā patēriņa cenu indeksa izmaiņas. Tāpat tika akceptēts ierosinājums pārcelt uz 2017. gada 1. janvāri 2016. gada 1. janvārī paredzēto transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas kārtības maiņu, kura paredz maksāt nodokli par faktisko transportlīdzekļa ekspluatācijas periodu, nevis par kārtējo gadu.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā nodokļa likmes ir noteiktas naudiskā nevis procentuālā izteiksmē kā lielākajai daļai nodokļu. Līdz ar to šāda veida nodokļu likmes neietekmē inflācija. Tādējādi būtu lietderīgi pārskatīt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmes ik pēc noteikta laika perioda, ņemot vērā patēriņa cenu indeksa izmaiņas.

Likumprojekts “Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā” paredz, lai uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmju paaugstinājums būtu samērīgs, likmes varētu tikt palielinātas, ņemot vērā patēriņa cenu indeksa izmaiņas. Tādējādi ir ierosināts tās paaugstināt par 7,4%, t.i.,  ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātā patēriņa cenu indeksa izmaiņas 2014. gadā pret 2010. gadu un veikt likmju apaļošanu līdz veselam eiro.

Ievērojot patēriņa cenu indeksa izmaiņas 2014. gadā pret 2010. gadu, ir paredzēts noteikt šādas jaunas uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmes eiro:

  1. līdz 2000 cm3 – 29 eiro mēnesī;
  2. no 2001 cm3 līdz 2500 cm3 – 46 eiro mēnesī;
  3. virs 2500 cm3 – 62 eiro mēnesī.

Paaugstinātās uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmes izmaiņas skars nodokļu maksātājus,  kuri vieglo transportlīdzekli izmanto ne tikai saimnieciskās darbības vajadzībām.Tāpat, lai papildus varētu nodrošināt nepieciešamo finansējumu jauno politikas iniciatīvu pasākumiem un ieviest nodokļu politikas pasākumus, ir paredzēts saglabāt esošo transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas kārtību 2016. gadā un mainīt to no 2017. gada 1. janvāra. Tas koriģēs 2016. gada nodokļu ieņēmumu bāzi. Ar 2016. gada 1. janvāri mainot transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa samaksas kārtību, veidotos šī nodokļa ieņēmumu iekritums, radot negatīvu fiskālo ietekmi uz valsts budžetu 33,6 miljonu eiro apmērā.Grozījumu fiskālā ietekme uz valsts budžeta ieņēmumiem 2016. gadā paredzēta 34,6 miljonu eiro apmērā, 2017. gadā tā būs -34,5 miljonu eiro apmērā, savukārt 2018. gadā – 1,0 miljoni eiro. 

Likumprojekts pieejams MK mājaslapā.
Informācijas sagatavotājs:
Ieva PužuleKomunikācijas departamenta vecākā referente
Tālr. (+371) 67095405
E-pasts: [email protected]