No 01.01.2016. minimālā mēneša darba alga būs 370 EUR

Plānots, ka no 01.01.2016. minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros (8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā) būs 370 EUR, informē Labklājības ministrija.Vienlaikus paredzēts mainīt minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu atbilstoši mēnesī noteiktajām darba stundām, nevis noteikt tās apmēru vidēji uz gadu. Lai to īstenotu, izstrādāta minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formula mēnesim atbilstoši normālam darba laikam un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanas formula nepilna darba laika gadījumā.

 Atbilstoši formulām LM katru gadu aprēķinās minimālās stundas tarifa likmes pa mēnešiem un vidēji gadā par nākamo periodu un publicēs to apmērus LM interneta vietnē.
 Piemēram, janvārī darbiniekiem, kuri strādās normālu darba laiku (5 darba dienu nedēļa, 40 stundas nedēļā vai 8 stundas dienā), minimālā stundas tarifa likme būs 2,313 EUR, attiecīgi februārī tā būs 2,202 EUR. Pusaudžiem un darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un kuriem normālais darba laiks ir 7 stundas dienā un 35 stundas nedēļā, minimālā stundas tarifa likme janvārī būs 2,643 EUR, februārī - 2,517 EUR.
 Savukārt, ja darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa par darbu normāla darba laika ietvaros un tā būs aprēķināta mazāka par noteikto minimālo mēneša darba algu, to paredzēts palielināt par starpību starp aprēķināto vidējo izpeļņu un noteikto minimālo mēneša darba algu.
 Minēto paredz 10.09.2015. Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Ministru kabineta noteikumi "Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normāla darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu". Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.