Izmaiņas Pievienotās vērtības nodokļa likumā

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka no 2019.gada 12. jūlija būs spēkā vairākas izmaiņas


 Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas ļaus vēl efektīvāk ierobežot krāpnieciskos darījumus tieši pievienotās vērtības nodokļa jomā, kas ir viens no izplatītākajiem un pierādīšanas ziņā sarežģītākajiem krāpšanās veidiem un nodara būtisku kaitējumu valsts budžeta ieņēmumiem.
Sākot no šī gada 12.jūlija VID būs plašākas tiesības izslēgt no VID PVN maksātāju reģistra tādus PVN maksātājus, kuri savās PVN deklarācijās sešu mēnešu periodā nebūs norādījuši nevienu darījumu vai arī veikuši visu uzņēmuma amatpersonu nomaiņu.

Lai turpmāk vairs nebūtu iespējams PVN krāpniecības shēmās izmantot jau reģistrētu PVN maksātāju reģistrācijas numurus, VID ir noteikts pienākums līdz 2019.gada 20.septembrim no PVN maksātāju reģistra izslēgt t.s. “gulošos” jeb neaktīvos uzņēmumus, proti, tādus, kas laika posmā no 2018.gada 1.jūlija līdz 2019.gada 30.jūnijam savā PVN deklarācijā nav norādījuši nevienu ar PVN apliekamu darījumu.

Savukārt, lai ierobežotu īpašā PVN režīma preču importa darījumos izmantošanu krāpnieciskos nolūkos, Pievienotās vērtības nodokļa likuma 85.panta ceturtajā daļā ir paredzēti papildu nosacījumi tam, lai uzņēmums varētu saņemt īpašā PVN režīma preču importa darījumos atļauju.

Tāpat ar grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā, iestājoties katram izslēgšanas apstāklim atsevišķi, tiek noteikta reģistrēta PVN maksātāja izslēgšanas kārtība no VID PVN maksātāju reģistra, kā arī nosacījumi atkārtotai reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā.

Plašāka informācija par izmaiņām Pievienotās vērtības nodokļa likumā pieejama VID tīmekļa vietnē www.vid.gov.lv sadaļā “Nodokļi/Pievienotās vērtības nodoklis/Informatīvie un metodiskie materiāli”. Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā, uzdot savu jautājumu rakstiski VID mājaslapā “Uzdot jautājumu VID” vai arī VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.