01.07.2016. stājās spēkā grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", saskaņā ar kuriem nodokļu maksātāji drīkst lietot elektroniskās ierīces un iekārtas, kuras atbilst nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām un kurām ir veikta atbilstības pārbaude, atgādina VID.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.96 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība" (MK noteikumi Nr.96) 121.1punktam atbilstības pārbaude ir elektronisko ierīču un iekārtu modeļu, modifikāciju un programmas versijas pārbaude, lai pārliecinātos par minēto ierīču un iekārtu atbilstību tām noteiktajām tehniskajām prasībām. Atbilstības pārbaudi veic VID vienotajā datubāzē (reģistrā) reģistrēta atbilstības pārbaudes institūcija, kura pēc apkalpojošo dienestu pieprasījuma pārbaudīs kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču un iekārtu modeļa, modifikācijas un programmas versijas atbilstību jaunajām tehniskajām prasībām, izsniedzot attiecīgu atbilstības apliecinājumu (MK noteikumu Nr.96 121.2punkts).Kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtas modeli, modifikāciju un versiju, kurai atbilstības pārbaudes institūcija veikusi atbilstības pārbaudi un VID izsniegusi apliecinājumu par atbilstību jaunajām tehniskajām prasībām, VID iekļauj publiski pieejamā nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu vienotajā datubāzē (reģistrā).

Atbilstības pārbaudes institūcijai VID vienotajā datubāzē (reģistrā) reģistrētajiem elektronisko ierīču un iekārtu modeļiem, modifikācijām un programmas versijām saskaņā ar MK noteikumu Nr.96 141.1punktu atbilstības pārbaudes ir jāveic līdz 01.01.2017. Tātad nodokļu maksātāji VID reģistrēto kases aparātu vai kases sistēmu var lietot līdz atbilstības pārbaudes institūcijas atbilstības apliecinājumam, ka minēto ierīču un iekārtu modeļi, modifikācijas un programmas versijas atbilst MK noteikumos Nr.95 "Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām" paredzētajām tehniskajām prasībām, izsniegšanas brīdim, bet ne ilgāk kā līdz 01.01.2017. Savukārt pēc atbilstības institūcijas atbilstības apliecinājuma izsniegšanas apkalpojošajam dienestam tie jāpārreģistrē, nomainot uz jaunu modeļa, modifikācijas un programmas versiju, izņemot MK noteikumu Nr.96 5.pielikumā "Valsts ieņēmumu dienesta vienotajā datubāzē (reģistrā) reģistrētie kases aparāti, kuri pārreģistrējami līdz 2016.gada 31.decembrim" uzskaitītos kases aparātu modeļus un modifikācijas.5.pielikumā uzskaitītos 62 kases aparātu modeļus un modifikācijas nodokļu maksātāji par darījumiem saņemtās samaksas reģistrēšanai drīkst lietot tikai līdz 31.12.2016. Lai minēto kases aparātu lietotāji varētu turpināt tos lietot pēc 01.01.2017., apkalpojošam dienestam līdz 31.12.2016. jāveic to pārbaude, kuras rezultātā, ja attiecīgais kases aparāta modelis vai modifikācija atbilst noteiktajām tehniskajām prasībām, tā tiks iekļauta VID vienotajā datubāzē (reģistrā) kases aparātu, hibrīda kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču un iekārtu sarakstā un pēc tam – konkrēta apkalpojošā dienesta apkalpojamo modeļu un modifikāciju sarakstā (MK noteikumu Nr.96 125.punkts).Kā norāda VID, 5.pielikumā uzskaitītie kases aparātu modeļi un modifikācijas jaunajām tehniskajām prasībām nav pielāgojamas, tādējādi, ja apkalpojošie dienesti to pārreģistrāciju līdz 31.12.2016. neveiks, tad ar 01.01.2017. visi 5.pielikumā iekļautie nepārreģistrētie kases aparātu modeļi un modifikācijas tiks izslēgtas no VID vienotās datubāzes (reģistra) un to turpmāka lietošana saskaņā ar MK noteikumu Nr.96 141.2punktu nebūs atļauta.

Šī informācija attiecas uz Sam4s, Samsung, Optima, Sharp, Casio kases aparātiem. Konkrētus modeļus skatiet  5.pielikumā

Saskaņā ar VID informatīvo materiālu, ko sagatavojusi VID Nodokļu kontroles pārvalde 2016. gada 2. septembrī.