VID: Darba devēja biežāki konstatēti pārkāpumi

VID: Darba devēja biežāki konstatēti pārkāpumi:

Darbiniekam, ar kuru noslēgts darba līgums, nav aprēķinātas piemaksas par veiktajiem darba pienākumiem nakts stundās, svētku dienās, strādājot virsstundas.
Darbinieka, ar kuru noslēgts darba līgums, faktiski nostrādāto stundu skaits neatbilst darba laika uzskaites tabelēs norādītajam, piemēram, uzņēmuma grāmatvedības uzskaites dokumenti liecina, ka uzņēmuma struktūrvienībā – tirdzniecības vietā ir gūti ienākumi no mazumtirdzniecības (veikti norēķini ar karti par precēm), struktūrvienībā ir patērēta elektroenerģija, bet darba laika uzskaites tabelēs nav norādīts, ka darbinieks strādā un viņam netiek aprēķināta darba alga.
Darbinieks, ar kuru noslēgts darba līgums, veicis darbu, bet saskaņā ar darba laika uzskaites tabeli darbinieks ir atvaļinājumā
.Nodokļu maksātājs nav aprēķinājis iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par darbinieku labā veiktajām studiju maksām augstskolās.
Nepamatoti izmaksāta darbiniekiem komandējuma dienas nauda un nepamatoti atlīdzināti brauciena izdevumi, piemēram darbiniekiem tiek maksāts par darba braucieniem, neskatoties uz to, ka darbinieki katru dienu atgriežas mājās. Minētie maksājumi ir uzskatāmi par papildus izmaksātu atlīdzību, kas apliekama ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksām.
Darbiniekam, ar kuru noslēgts darba līgums, noteikta mēneša darba alga vai stundas tarifa likme, kas ir zemāka par Ministru kabineta noteikumos noteikto minimālo mēneša darba algu vai minimālā stundas tarifa likmi normālā darba laika ietvaros vai aprēķināta darba alga, piemērojot zemāku stundas tarifa likmi nekā norādīts darba līgumā.
Darbiniekam, ar kuru noslēgts darba līgums, izmaksāta lielāka atlīdzība, nekā aprēķināta darba algas aprēķina sarakstā.
Uzņēmumi, kuri nokavējuši ziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem un iedzīvotāju ienākuma nodokli iesniegšanas termiņu, vai pieļāvuši kļūdas aizpildot ziņojumus, precizējot ziņojumu neievēro likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" un Ministru kabineta 07.09.2010. noteikumu Nr.827 „Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikto kārtību minētā ziņojuma aizpildīšanā.
Noslēgtie uzņēmuma līgumi ar fiziskām personām, kuras ir reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas, pēc būtības atbilst darba līgumiem, līdz ar to komersantam kā darba devējam bija pienākums slēgt ar minētajām personām darba līgumus un aprēķināt darba algu par paveikto darbu, kā arī ieturēt iedzīvotāju ienākuma nodokli un veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu aprēķinu un nomaksu.
Darbu veic fiziskās personas, ar kurām nav noformētas darba tiesiskās attiecības.

https://www.facebook.com/Nodok%C4%BCi-1636081899975108/