Ieviesīs diferencēto neapliekamo minimumu

Diferencēto neapliekamo minimumu paredzēts ieviest ar 2016.gada 1.janvāri. Iepriekš Finanšu ministrija norādīja, ka fiskālā ietekme no diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanas 2016.gada 1.janvārī, ņemot vērā maksāšanas kārtību, 2017.gadā būs papildu 5,86 miljoni eiro - no tiem valsts budžetā 1,17 miljoni eiro, bet pašvaldību budžetā - 4,69 miljoni eiro.

Gada diferencētais neapliekamais minimums būs atkarīgs no personas gūto ar nodokli apliekamo kopējo ienākumu apmēra. Nākamā gada sākumā nodokļa maksātāji ar zemākām algām, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam  gada ienākumu deklarāciju, varēs saņemt pārmaksāto nodokli. To pārrēķinās, piemērojot diferencēto neapliekamo minimumu.

Likums par IIN papildināts ar normu, kas noteic, ka maksātāja gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina pēc formulas, ko nosaka Ministru kabinets (MK). Formulā ņem vērā maksātāja gada apliekamos ienākumus, kā arī MK noteikto minimālo mēneša un maksimālo gada neapliekamo minimumu, gada apliekamā ienākuma apmērus, līdz kuram piemēro maksimālo un virs kura tikai minimālo gada neapliekamo minimumu. Tiks noteikta arī kārtība, kādā aprēķina un piemēro maksātāja gada diferencēto neapliekamo minimumu par nepilnu taksācijas gadu. 

Personām, kuru gada apliekamā ienākuma apmērs nepārsniegs MK noteikto robežu, tiks piemērots maksimālais ar nodokli neapliekamais minimums. Savukārt gada apliekamajam ienākumam pārsniedzot maksimālo MK noteikto robežu, maksātājam tiks piemērots tikai minimālais ar nodokli neapliekamais minimums. Paredzēts, ka nākamgad minimālais mēneša neapliekamais minimums saglabāsies līdzšinējo 75 EUR apmērā, un to piemēros visiem strādājošajiem. Finanšu ministrija plānojusi, ka iedzīvotājiem ar zemākām algām – līdz 380 EUR mēnesī – diferencētais neapliekamais minimums nākamgad būs 100 EUR mēnesī.Savukārt strādājošajiem, kuriem atalgojums ir no 380 līdz 1000 EUR mēnesī, neapliekamais minimums, piemērojot MK formulu, pakāpeniski samazināsies, un pie darba algas virs 1000 EUR mēnesī neapliekamais minimums paliks 75 EUR apmērā mēnesī.

Tāpat deputātu pieņemtās izmaiņas likumprojekā paredz atcelt IIN atvieglojumus par apgādībā esošām pilngadīgām un darbspējīgām personām, kas neturpina mācīties. Fiskālā ietekme no IIN atvieglojuma par apgādībā esošām pilngadīgām personām, izņemot pilngadīgas personas, kuras turpina mācīties izglītības iestādēs.

IIN likme paliks līdzšinējā apmērā – 23%.